Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

O Ουρανός απ' τον Ιερό Βράχο.

 Ο Ουρανός είναι ο πλανήτης που σε σχέση με την απόστασή του απ' τον Ήλιο θεωρείται έβδομος, τρίτος μεγαλύτερος και σε μάζα ο τέταρτος πλανήτης του Ηλιακού συστήματος.
Είναι μεγάλος πλανήτης που μοιάζει με τον Ποσειδώνα στην δομή του. Λόγω της απόστασής του από τη γη είναι πολύ δύσκολο να τον δει κάποιος με γυμνό μάτι. Είναι ορατός με οπτικό τηλεσκόπιο , αλλά δίχως την δυνατότητα να θαυμάσει τις λεπτομέρειες της επιφάνειάς του.
Είναι ο πρώτος πλανήτης που ανακαλύφτηκε τη σύγχρονη εποχή με τη βοήθεια τηλεσκοπίου. Ο εντοπισμός του έγινε τελείως τυχαία στις 13 Μαρτίου του 1781 από τον Ουίλιαμ Χέρσελ. Η περιστροφή του είναι αντίθετη από τη φορά που έχει η περιστροφή της Γης. Αν βρισκόμασταν στην επιφάνεια του Ουρανού, θα βλέπαμε κάθε μέρα τον Ήλιο να ανατέλλει από τη δύση και να δύει στην ανατολή. Σε αντίθεση με άλλους πλανήτες, ο Ουρανός περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο ξαπλωμένος στο πλευρό του.
Ενώ  όλοι οι πλανήτες έχουν τον άξονα περιστροφής τους κάθετο, περίπου, στην εκλειπτική με μικρές μόνο αποκλίσεις, ο Ουρανός είναι κυριολεκτικά ξαπλωμένος στο επίπεδο περιφοράς του γύρω από τον Ήλιο, με τον άξονά του δηλαδή παράλληλο σχεδόν με την εκλειπτική. Η ασυνήθιστη αυτή θέση του Ουρανού πρέπει να οφείλεται μάλλον σε μια σύγκρουσή του με κάποιο τεράστιο πλανητικό σώμα, στα πρώτα στάδια της ιστορίας του Ηλιακού μας Συστήματος.
Κατά τη μυθολογία  o Oυρανός και η Γαία απέκτησαν πολλούς πολλούς απογόνους. Τους Τιτάνες, τρεις Κύκλωπες καθώς επίσης τρεις Εκατόγχειρες. Όμως έτρεφε μίσος για τα παιδιά του και έτσι τα έχωσε στα έγκατα της γης, τα λεγόμενα Τάρταρα. Ήταν πολύ χαρούμενος μ' αυτήν την πράξη του αλλά η Γαία πολύ θυμωμένη. Έτσι κάποια στιγμή που ανάβλυσε ατσάλινο αδάμαντα το έδωσε στα παιδιά της ώστε να κατασκευάσουν ένα τεράστιο δρεπάνι για να πολεμήσουν τον σκληρό πατέρα τους. Απ' όσα αναφέρονται, κανένας δεν είχε τη δύναμη για να προβεί σ' αυτήν την πράξη.
Ο Κρόνος όμως δεν δίστασε και όταν ο Ουρανός κοιμήθηκε, με το δρεπάνι τον ευνούχισε. Η μυθολογία συνεχίζεται...από τις σταγόνες του αίματος που έπεσαν στην γη γεννήθηκαν οι τρεις Ερινύες, οι Γίγαντες και οι Μελιάδες Νύμφες, οι δαίμονες της εκδίκησης. Από το σπέρμα του αποκομμένου πλέο γεννητικού οργάνου που έπεσε στη θάλασσα γεννήθηκε η Αφροδίτη. Ο Κρόνος είχε την κυριαρχία μέχρι που τον καθαίρεσε ο Δίας.
Από τον Ιερό Βράχο ο Ουρανός έχει άλλη όψη...νομίζεις πως τον αγγίζεις, νομίζεις πως ανοίγει το τεράστιο βιβλίο της μυθολογίας και όχι μόνο...αντικρίζεις  Εκείνο το Μεγαλείο που σε λυτρώνει..
Ο δικός μου (χωρίς εγωπαθητικά στοιχεία) Ουρανός έχει άσπρα σύννεφα που απλά αναδύουν ευωδιές ΑΓΑΠΗΣ, ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΕΛΛΑΔΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θεσσαλονίκη,Μονή Βλατάδων.

Εικόνες από έναν πανέμορφο και πολύ αξιόλογο χώρο, έναν ακόμη πολιτισμικό και ιστορικό θησαυρό της χώρας μας.Τη Μονή Βλατάδων που πρόκειται ...