Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Mια σύγχρονη φιλοσοφική ανακάλυψη.

Είναι κάποια βιβλία που τα διαβάζεις και στις σελίδες τους συναντάς τις σκέψεις σου, τις πνευματικές αναζητήσεις σου, βρίσκεις απαντήσεις σε σοβαρούς προβληματισμούς. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και το εικονιζόμενο. Κυκλοφόρησε σαν πρώτη έκδοση το 2014, αλλά το ανακάλυψα πριν από λίγο καιρό, όπου και το απέκτησα. Το μελέτησα γιατί αυτό το βιβλίο....δεν το διαβάζεις αλλά το μελετάς. Κατατάσσεται στα σύγχρονα φιλοσοφικά πονήματα.Το παρόν αφιέρωμα είναι ένα αυθόρμητο δημιούργημα που δεν γνωρίζει ούτε ο συγγραφέας. Είναι κάτι που συνηθίζεται να πράττω όταν μου αρέσει κάποιο βιβλίο και το θεωρώ ξεχωριστό.
Ο τίτλος με εντυπωσίασε!Οι λέξεις ολοκληρωμένος και θαύμα (μέγιστο μάλιστα), κατά την άποψή μου είναι αλληλένδετες. Ιδιαιτέρως όταν αναφέρονται στον ΑΝΘΡΩΠΟ.Αρχικά μου πέρασε η ιδέα ότι μπορεί να με κουράσει, αλλά ομολογώ!!!ότι ένιωσα το αντίθετο, για τους λόγους που αναφέρω στην πρώτη παράγραφο. Σε τριανταέξι παραγράφους δίδεται μια καταπληκτική ανάλυση στο "μέγιστο θαύμα"!!
Ακολουθούν κάποια αποσπάσματα
"Πολλά έχει να διηγηθεί ο κάθε άνθρωπος για όλες αυτές τις στιγμές που καθόρισαν λιγότερο ή περισσότερο την πορεία του στη ζωή. Και ενώ θα περίμενε κανείς να ξεχωρίζουν οι μεγάλες, οι δραματικές, οι δυνατές στιγμές, ως οι πλέον καθοριστικές, αυτές που τελικά θα παίξουν τον σπουδαιότερο ρόλο είναι κάποιες ιδιαίτερες, μικρής σημασίας εκ πρώτης όψεως, έως και ασήμαντες".
"Αν αυτό δεν είναι η μέγιστη υποκρισία, τότε προκύπτει πως είναι η μέγιστη αυταπάτη.
Τι ειρωνεία!
Οι αυταπατώμενοι να προσδιορίζουν την αυταπάτη!
Οι παράνομοι να ορίζουν την παρανομία!"
"Οι γνήσιοι αμφισβητίες υπήρξαν και υπάρχουν, λειτουργούν δε σαν φάρμακο που βοηθάει στην αποκατάσταση της υγείας -εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού "κοινωνία", χωρίς καν να το επιδιώκουν και του οποίου η γεύση είναι μάλλον πικρή. Αν δεν υπάρξει "γνήσια" αμφισβήτηση, η αλήθεια θα παραμείνει για πάντα ουτοπία".
"Ο όλος άνθρωπος άγεται και φέρεται από τη "γνήσια" αγάπη, και τούτο είναι το πλέον αλάνθαστο σύμπτωμα -κριτήριο της ολοκλήρωσης του εν δυνάμει όλου ανθρώπου...".
 Η ολοκλήρωση του εν δυνάμει όλου ανθρώπου όπως αναφέρεται στον πρόλογο του αναφερόμενου βιβλίου, ήταν και είναι ο πυρήνας της διδασκαλίας των γνήσιων σοφών. Εύχομαι σε όλους μας να πετύχουν οι προσπάθειές μας....

Εύχομαι στον συγγραφέα Παναγιώτη Μπη οι σκέψεις του να μας φτάσουν ψηλά και να έχουμε την τιμή να διαβάσουμε κι άλλα έργα του στο μέλλον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θεσσαλονίκη,Μονή Βλατάδων.

Εικόνες από έναν πανέμορφο και πολύ αξιόλογο χώρο, έναν ακόμη πολιτισμικό και ιστορικό θησαυρό της χώρας μας.Τη Μονή Βλατάδων που πρόκειται ...