Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Ένα μαγευτικό φθινοπωρινό βραδάκι πολιτισμού!!στο ΛΥΚΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ.


Το έτος που διανύουμε, το 2016 ανακηρύχθηκε από την UNESCO , ως  «Επετειακό Έτος Αριστοτέλη», με αφορμή τη συμπλήρωση 2.400 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου φιλοσόφου.


Με την ευκαιρία της παραπάνω ανακήρυξης από την UNESCO, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, με Διευθύντρια την πάρα πολύ αξιόλογο αρχαιολόγο κ. Ελένη Μπάνου, την οποία θαυμάζω γνωρίζοντας το έργο της , μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων καθώς επίσης παρακολουθώντας την,σε διαλέξεις μέσω της Ένωσης Φίλων Ακρόπολης,διοργάνωσε το σαββατοκύριακο που μόλις μας άφησε...μια σειρά πάρα πολύ σημαντικών εκδηλώσεων.
Εμείς παρευρεθήκαμε στην απογευματινή χθεσινή κυριακάτικη εκδήλωση, της οποίας το πρόγραμμα ήταν το παρακάτω: 

Κυριακή 9 Οκτωβρίου, 18:00 - 20:30
Στασινός Σταυριανέας, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών: «Ο Αριστοτέλης για τη Φύση και τον Άνθρωπο».
Βασίλης Κάλφας, Καθηγητής Φιλοσοφίας ΑΠΘ: «Το Λύκειο του Αριστοτέλη και η Ακαδημία του Πλάτωνα».
«Με του έρωτα τις ευωδιές»: Αλεξάνδρα Γκράβα, μεσόφωνος. Μουσική επιμέλεια - πιάνο: Πέτρος Μπούρας. Τσέλο: Μαρίνα Κολοβού. Βιολί: Δημήτρης Κουζής.

Ήταν ένα γλυκύτατο φθινοπωρινό απόγευμα και ο περίπατος σ' αυτόν τον χώρο πραγματική μαγεία.


Το Λύκειο του μεγάλου Έλληνα Φιλόσοφου Αριστοτέλη, άνοιξε την αγκαλιά του για το κοινό μόλις δυο χρόνια πριν, το 2014, μετά το τέλος των ανασκαφών το 2013. 
Η κ. Μπάνου είχε φροντίσει σε οθόνη,να μας παρουσιάσει εικόνες από τις ανασκαφές και να μεταφερθούμε έτσι, στην αγωνία που νιώθουν οι αρχαιολόγοι σ' εκείνο το στάδιο καθώς και στη μεγάλη χαρά όταν το ζητούμενο ανακαλύπτεται!


Η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα και η παρουσία πολλών κινέζων τουριστών έντονη και συγκινητική ..βλέποντας το βίντεο και ακούγοντας ένα δικό τους τραγούδι στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης.


Η κ. Μπάνου παρουσίαζε και συντόνιζε την εκδήλωση, με την απόλυτη ευγενική σοβαρότητα που απαιτούν τέτοιου είδους δραστηριότητες.


Το φεγγάρι έπαιζε κρυφτό με τα κλαδιά των δέντρων και τα σύννεφα... που έκαναν την παρουσία τους αισθητή, μια υπό την απειλή του γκρίζου χρώματός τους και μια υπό την απαλή λευκή εμφάνισή τους.Είναι οι στιγμές που σκεφτόμαστε...πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε σ'  αυτή τη χώρα...απομονώνοντας  τις ταλαιπωρίες της...

Το πρώτο μέρος του προγράμματος ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Στασινού Σταυριανέα, Επίκουρου Καθηγητή Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πατρών που ανέπτυξε το θέμα «Ο Αριστοτέλης για τη Φύση και τον Άνθρωπο».

Στη συνέχεια ακολούθησε  η ομιλία του κ. Βασίλη Κάλφα, Καθηγητή Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ,ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Το Λύκειο του Αριστοτέλη και η Ακαδημία του Πλάτωνα».
Και οι δύο ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού. Επίσης ήταν απολύτως κατανοητοί και πραγματικά εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας.


Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος ακολούθησε το μουσικό πρόγραμμα 
«Με του έρωτα τις ευωδιές» και συγκεκριμένα: Αλεξάνδρα Γκράβα, μεσόφωνος. Μουσική επιμέλεια - πιάνο: Πέτρος Μπούρας. Τσέλο: Μαρίνα Κολοβού. Βιολί: Δημήτρης Κουζής.


Η Αλεξάνδρα Γκράβα είναι mezzo soprano, γεννημένη και μεγαλωμένη από Έλληνες γονείς μετανάστες στη Γερμανία. Έχει κάνει σημαντικότατες σπουδές στη φιλοσοφία και στη μουσικολογία. Η λυρικότητα της φωνής της και το ταλέντο με τα οποία είναι προικισμένη, την έχουν κατατάξει στην παγκόσμια κλίμακα της αναγνωρισιμότητας. 


Όσοι παρευρεθήκαμε χτες στο χώρο του "ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ" , άνευ υπερβολής, απολαύσαμε μια εξαιρετική ελληνική μουσική παρουσία. Αν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είχαμε στην καρδιά μας πραγματικά τη χώρα μας, όπως η Αλεξάνδρα...ίσως πολλές καταστάσεις να ήταν διαφορετικές. Ο χώρος ήταν κατάμεστος από το κοινό....δεν υπήρχε ένας άνθρωπος που να μην συγκινήθηκε από τις εξαιρετικές ερμηνείες. Καταχειροκροτήθηκε η Αλεξάνδρα Γκράβα, καταχειροκροτήθηκαν και οι εξαιρετικοί μουσικοί που την πλαισίωναν...


Τέτοιου είδους εκδηλώσεις ταξιδεύουν τον πολιτισμό και ανάβουν το φως της αισιοδοξίας του μέλλοντος.


Κάποια στιγμή που η βραδινή δροσιά μας θύμιζε τη φθινοπωρινή εποχή..άρχισας χορεύοντας τα φύλλα να πέφτουν....έτσι για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους, στο μαγικό βραδάκι με τον αρχαιολογικό χώρο φωτισμένο, όπως οι ψυχές των Ελλήνων που γνωρίζουν τις ρίζες τους!
Συγχαρητήρια ..πολύ κοινότυπη λέξη, αλλά δεν βρίσκω άλλη αυτή τη στιγμή...στους διοργανωτές, στους ομιλητές, στους μουσικούς , σε όσους από την θέση τους, στάθηκαν αρωγοί αυτής της επιτυχημένης προσπάθειας!!Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια στο έργο τους, ιδιαιτέρως στην κ. Ελένη Μπάνου και στην κ. Αλεξάνδρα Γκράβα η οποία γνωρίζει την Ελλάδα σ' όλη την οικουμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

25η Μαρτίου 2024.Όμιλος Φιλίππων Ανδραβίδας "Ο Σπάρτακος".

  Όπως γνωρίζουν οι φίλοι μου, αυτός εδώ ο ιστότοπος αποτελεί για πολλά θέματα, αρχείο. Έτσι συμβαίνει και με τις δραστηριότητες του Ομίλου ...