Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Όταν οι νέοι άνθρωποι ασχολούνται με την παράδοση.


H Κοκκάλα της Λακωνικής Μάνης, είναι ένα χωριό, που στέκει αγέρωχο , κτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από έναν όρμο με λευκά βότσαλα...ο ορίζοντας λούζει αυτή την απαράμιλλη φυσική ομορφιά με τα καταγάλανα νερά της θάλασσας.Από αυτό το χωριό, έλκει την καταγωγή της η Μαρία Μελά. Πρόκειται για μια νέα κοπέλα, η οποία σπούδασε σε Ιδιωτική Σχολή αισθητικός και καλλιέργησε τις γνώσεις της παρακολουθώντας σεμινάρια ρεφλεξολογίας και βοτανοθεραπείας, έτσι ώστε να μπορεί να παρασκευάζει καλλυντικά από αγνά υλικά, όπως την θαυματουργή κηραλοιφή της. Καθόσον ήταν πάντα ανήσυχο πνεύμα και η παράδοση αποτελούσε ένα από τα "πιστεύω" της...θέλησε να ανοίξει το τετράδιο με τις συνταγές της γιαγιάς της,που κρατούσε καλά φυλαγμένο σαν φυλαχτό και να ασχοληθεί με την παρασκευή γλυκών του κουταλιού, λικέρ , μαρμελάδων ..και άλλων μανιάτικων προϊόντων.Έτσι ξεκίνησε και προχωράει μια πολύ αξιόλογη δουλειά, η οποία χαρακτηρίζεται από το μεράκι της και το εξαιρετικό ταλέντο της. Χρώματα, αρώματα και γεύσεις...που τα ενώνει το χαμόγελο της Μαρίας.


Ο λόγος που εμπνεύστηκα αυτό το αφιέρωμα στα παραδοσιακά μανιάτικα προϊόντα και τη Μαρία Μελά, είναι γιατί πρόκειται για μια γνήσια ελληνίδα, μια κοπέλα που ξέρει να τιμά την Πατρίδα και τις ρίζες της.Ο τρόπος που εκφράζεται θυμίζει τη δυναμική μανιάτισσα που όχι μόνο δεν υπέκυψε σε ζυγούς..αλλά όταν χρειάστηκε πήρε το δρεπάνι εναντίον του εχθρού.
Ένας Μανιάτης νομικός, δημοσιογράφος και διακεκριμένος λογοτέχνης, ο Γιώργος Φτέρης (1891 -1967) γράφει..."ξεπερνώντας το δεδομένο της φτώχειας, που θα τσάκιζε και θα ταπείνωνε κάθε άλλη γυναίκα, η Μανιάτισσα με το να μάθει από τη μάνα της, κι από τις γριές της γενιάς της, να χρησιμοποιεί στις ριζικές αξιολογήσεις της, άλλα κριτήρια, σε τίποτε δεν εμποδίζονταν να νιώθει περηφάνια για τη θέση της, έστω κι αν φόραγε ένα πάμφθηνο φουστάνι, κι αν έτρωγε ένα κομμάτι ξερό ψωμί".



Οι φωτογραφίες είναι από την επίσημη ηλεκτρονική σελίδα της Μαρίας.

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι εξαιρετικά διαλεγμένα και κυρίως..προέρχονται από τη Μάνη..ή από την Πελοπόννησο
Οι μέθοδοι για την παρασκευή καλλυντικών αλλά και προϊόντων προς φαγητό..είναι απόλυτα ανόθευτες.


Οι συσκευασίες είναι περίτεχνες έτσι ώστε να αποτελούν κι ένα υπέροχο δώρο.
Κορδελίτσες, βαζάκια..ακόμη και οι ετικέτες τόσο μα τόσο καλοφτιαγμένα!!
Η εικόνα αυτή με τον καφέ και τα γλυκά του κουταλιού, με ταξιδεύει ...στα παιδικά χρόνια, όταν η μάνα μου...γέμιζε μεγάλα βάζα ..κι εγώ πήγαινα σιγά σιγά και τα άδειαζα!Έτσι μια φορά που ήρθαν ξαφνικά επισκέψεις και πήγε με χαρά να τους προσφέρει το νεραντσάκι και το βύσσινο...μόλις είδε τα βάζα με δυο κουταλιές...και ίχνη σιροπιού γύρω -γύρω..τρελάθηκε..να γελάει, μαζί γέλασαν και οι επισκέπτες που παρά λίγο να μην δοκιμάσουν , το γλυκάκι που τόσο ήθελαν.




Στο τέλος αναγράφονται τα στοιχεία της σελίδας με τις δημιουργίες της Μαρίας, στην οποία εύχομαι ολόψυχα, να δημιουργεί με επίκεντρο τα ήθη και έθιμά μας, καθώς επίσης να μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά της....αυτή την τεράστια αξία του χθες, του σήμερα και του αύριο!


https://www.facebook.com/melitsas/?fref=ts&__mref=message_bubble


4 σχόλια:

  1. Χίλια ευχαριστώ αγαπημένη μου Σοφία!Με συγκίνησαν πάρα πολύ τα λόγια σου!Να είσαι πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπεροχα γλυκα απο τα καλυτερα που εχω φαει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπεροχα γλυκα απο τα καλυτερα που εχω φαει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ...Ο,ΤΙ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΡΕΤΙΚΟ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θεσσαλονίκη,Μονή Βλατάδων.

Εικόνες από έναν πανέμορφο και πολύ αξιόλογο χώρο, έναν ακόμη πολιτισμικό και ιστορικό θησαυρό της χώρας μας.Τη Μονή Βλατάδων που πρόκειται ...