Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΓΡΗΓΟΡΟΥΣΑ, ΥΠΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ.

 Κάτω από το αιώνιο βλέμμα του Ιερού Βράχου, μεταξύ της Αρχαίας Ρωμαικής Αγοράς και της Βιβλιοθήκης του Αδριανού,στην Αθήνα βρίσκεται ένα εκ των δύο πνευματικών μου καταφυγίων. Η μια του εορτή, είναι σήμερα που η εκκλησία μας τιμά το Γενέθλιον της Υπεραγίας Θεοτόκου. Σπουδαία θεομητορική εορτή.Το γραφικό πολυαγαπημένο εκκλησάκι βρίσκεται πλησίον του σταθμού του ΜΕΤΡΟ του Μοναστηρακίου. Για την ακρίβεια !!στη συμβολή των οδών Δεξίππου και Ταξιαρχών.


Ο ναός της Παναγίας της Γρηγορούσας, όπως λέγεται είναι ουσιαστικά διττός, αφού τιμά την Παναγία και τους Άγιους Ταξιάρχες. Ο Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών ήταν κτίσμα του 9ου αιώνα μ.Χ. Ως κτήτορές του οι πηγές αναφέρουν τους γονείς του Αγίου Λεοντίου του Αθηναίου.Αυτός, ο πρώτος ναός καταστράφηκε από πυρκαγιά κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.Η ανοικοδόμησή του πραγματοποιήθηκε το 1922  και το 1995 έγινε μια μικρή προέκταση. Ο αρχιτεκτονικός του ρυθμός είναι ο σταυροειδής με  τρούλο. 


Η εικόνα της Παναγίας, ανήκει σε οικογενειακό κειμήλιο, μια οικογένειας που την έφερε από τη Μικρά Ασία και το 1945 αφιερώθηκε στον αναφερόμενο Ναό.

Το προσκύνημα στη " Γρηγορούσα" 'όπως συνηθίζουμε να λέμε οι προσκυνητές της, αφού την αισθανόμαστε τόσο κοντά μας...συνδυάζεται άριστα με την ανεκτίμητη βόλτα στην Πλάκα ή στο Μοναστηράκι....η συνέχεια για τον καθένα είναι ξεχωριστή....




Εύχομαι χρόνια πολλά σε όσους και όσες εορτάζουν σήμερα.Η Παναγία η Γρηγορούσα, να μας οδηγεί γρήγορα σε σωστές αποφάσεις, σε γαλήνιους δρόμους...να προσφέρει δύναμη ώστε να ξεπερνιούνται κάθε είδους προβλήματα.Χρόνια πολλά στις φίλες και φίλους που βρισκόμαστε εκεί!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

25η Μαρτίου 2024.Όμιλος Φιλίππων Ανδραβίδας "Ο Σπάρτακος".

  Όπως γνωρίζουν οι φίλοι μου, αυτός εδώ ο ιστότοπος αποτελεί για πολλά θέματα, αρχείο. Έτσι συμβαίνει και με τις δραστηριότητες του Ομίλου ...