Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Ξεφυλλίζοντας τα περιοδικά της δεκαετίας του 1960!


26 ΣΕΠ 1961, 5 ΔΕΚ 1961,  13 ΦΕΒ 1962, 30 ΑΠΡ 1963, με κόστος 3 δραχμές το τεύχος με μια αύξηση την άνοιξη του 1963 σε 3,5 δραχμές.!! ΡΟΜΑΝΤΣΟ, το περιοδικό που γνώρισε δόξες, λίγες δεκαετίες πριν...μου τα είχε δώσει πριν 28 χρόνια μια θεία μου και τα είχα φυλάξει στην Ανδραβίδα...κάνοντας  φέτος την "ιστορική" ανακατάταξη της βιβλιοθήκης, βγήκαν στο φως, ανέγγιχτα, καθόσον ήταν αποθηκευμένα πάρα πολύ καλά, σε  ένα ντοσιέ.
Σχετικά με τη δεκαετία του '60 είναι γνωστό πως αποτελεί μια ξεχωριστή χρονολογική περίοδο,σε  πάρα πολλούς τομείς, όπως πολιτική, επιστήμη, τέχνες.Θεωρείται ως την εποχή της απελευθέρωσης, της αμφισβήτησης, του αντικοφορμισμού  δηλαδή της αντίδρασης προς  τις  κοινωνικές αντιλήψεις που επικρατούσαν. Η νεολαία ήταν ο πρωταγωνιστής σε όλη αυτή  την  προσπάθεια για αλλαγή.
Τα περιοδικά της εποχής ..ΡΟΜΑΝΤΣΟ, ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΡΥΘΜΟΙ....είναι οι καθρέφτες σχετικά με τις ανησυχίες των νέων, καθώς επίσης τις σκέψεις και τα ενδιαφέροντά τους.
Τα λεγόμενα "σίξτις" έκαναν αισθητή την παρουσία τους σε μια εποχή  που χαρακτήριζε ο δυναμισμός, αλλά ταυτόχρονα υπήρχαν οιωνοί αβεβαιότητας για το μέλλον.Παρόλο που σημειώνονταν εξέλιξη στην τέχνη, η λογοτεχνία δεν ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.Όμως δημιουργήθηκαν σημαντικά έργα κατά την εν λόγω δεκαετία, όπως το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ του Ελύτη  -1960, το τιμητικό αφιέρωμα για τα τριάντα χρόνια της ΣΤΡΟΦΗΣ -1961, την απονομή του βραβείου ΝΟΜΠΕΛ στον Σεφέρη -1963, τις ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ -1963, 1966 και τους μονόλογους του Γιάννη Ρίτσου, τη μελοποίηση ποιημάτων από τον Θεοδωράκη και τη συνεργασία ποιητών και εικαστικών όπως Σεφέρης, Ελύτης, Μόραλης.




Κοινωνικά το πρώτο μισό της δεκαετίας, η περίοδος ήταν συγκρατημένη έως αινιγματική λόγω των πολιτικών εξελίξεων, αργότερα όμως οι νέοι εξέφραζαν την αντίθεσή τους με κάθε δογματική άποψη και προσπαθούσαν να εντοπίσουν το μοντέρνο..

Το ΡΟΜΑΝΤΣΟ με τους ηθοποιούς ως πρωτοσέλιδο ,επίκεντρο στην αναγνωστική ύλη, από τις γυναίκες της εποχής, περιείχε διαφημίσεις, μυθιστορήματα, γελοιογραφίες και φυσικά τις αστρολογικές προβλέψεις!Ακολουθούν αποσπάσματα από την ύλη του περιοδικού, προσπαθώντας να τα αντιγράψω ακριβώς  ....
...Είναι πλάνη να νομίζουμε ότι όλα τα ενδιαφέροντα των παιδιών αρχίζουν και τελειώνουν στο ερωτικό θέμα. Μη κυττάτε ότι γύρω στον έρωτα στρέφονται κατά κύριο λόγο οι επιστολές που μας έρχονται......Πέρα, όμως , απ' αυτές και σε ακτίνα ευρύτατη, είναι οι ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον τους, για τον κύκλο των σπουδών που έχουν ν' ακολουθήσουν, για το επάγγελμα στο οποίο θα επιδοθούν.Φόβοι, ελπίδες, απογοητεύσεις. Πρό πάντων  όνειρα...

ΜΙΛΑΕΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ
ΟΥΖΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Αδέρφια μου, κρατάτε με,
να μην παραφρονήσω...
Μα πρώτα επιτρέψτε μου,
να σας διευκρινίσω.
Προχθές εκεί, που δάβαζα
μια κάποια εφημερίδα.
ακούστε,τι παράξενο
χαμπέρι ξάφνου είδα: 

Στην πάμπλουτη Αμέρικα
εστάλη -πώς, δεν ξέρω-
καμπόσο ούζο γνήσιο,
θαρρώ Τυρνάβου βέρο.
Κι ακούστε, ποιες εγνώρισε
το ούζο μας τιμές...
Το ποτηράκι έφθασε
στις εκατό δραχμές!
        ΑΝΕΣΤΗΣ ΣΟΥΡΑΣ
Οι διαφημίσεις που μεσουρανούσαν ήταν της NIVEA,  ΑΔΕΛΦΟΙ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΙ, ΠΕΙΡΑΊΚΗ -ΠΑΤΡΑΪΚΗ,ΚΟUΑΚΕΡ....αλλά και "ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΝ ΚΑΛΛΟΝΗΣ....." για καλλωπισμό ...ΠΛΑΣΤΙΚΑΙ ΕΓΧΕΙΡΙΣΕΙΣ ΜΥΤΗΣ,ΣΤΗΘΟΥΣ-ΡΥΤΙΔΩΝ..., ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΣΑΣ..ΝΥΧΙΑ ΓΕΡΑ ΣΑΝ ΑΤΣΑΛΙ..
Να μην παραλείψω το ρύζι ΜΠΑΡΜΠΑ ΜΠΕΝ για πιλάφι σπυρωτό!!
Σχέδια και πληροφορίες για τη μόδα, όπου έτρεχαν οι κυρίες της οικονομικά υψηλής τάξης....στις μοδίστρες ώστε  να  ραφτούν , όπως έλεγαν..
Βεβαίως και συνταγές!!!!στη στήλη "φαγητά και γλυκά"...καθώς και σχέδια για πλεκτά...Επίσης οι διαφημίσεις περί ΜΕΝΤΙΟΥΜ..
Περί ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ...ακούμε συχνά να λένε.."εδώ χρειάζεται διπλωματία". Ο εστί μεθερμηνευόμενο, εδώ χρειάζεται λίγη σκόπιμη υποκρισία, λίγη αθώα απάτη, λίγο ευγενές ψέμα....Ας μην στραβομουτσουνιάσουν οι διπλωμάται. Αυτών τώχει το επάγγελμα. Να λένε συχνά τα αντίθετα των όσων σκέπτονται. Ή τουλάχιστον, άλλα να σκέπτωνται καί άλλα να λένε.Στην καθημερινή, όμως, ζωή;Έτυχε να παρακολουθήσω μια συζήτησι σε κάποιο κύκλο.Θέμα, όπως είπαμε, η "διπλωματία". Οι γνώμες ήταν διχασμένες. -Δεν μπορείς χωρίς διπλωματία να κάνης τίποτα, έλεγε ένας, ο νεώτερος, φυσικά της παρέας, ο πιο "της εποχής μας". Αν πάς σ ' όλα τα ζητήματα με το σπαθί και κατά μέτωπον, δεν κάνεις τίποτα...

Αυτά συμβαίνουν ΣΗΜΕΡΑ. ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΛΑΟΚΟΟΝΤΕΣ
..είπαμε και άλλες φορές για τα τηλέφωνα. Για τα προτερήματά και τα ελαττώματά τους. Καί φαίνεται πώς είναι ακόμα μακρυά η εποχή που θα μάς χαρίση το ιδεώδες τηλέφωνο.Να παίρνης τον αριθμό που θέλεις και άν ομιλή να σε ειδοποιή όπως και τώρα,αλλά με τη διαφορά ότι δεν θα έχης ανάγκη να ξαναπάρης συνέχεια...



ΜΙΛΑΕΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ
ΑΠ'ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οί ξένοι, Γάλλοι, Σάξωνες,
Δανέζοι, Νορβηγοί,
μαγεύτηκαν , ώς φαίνεται, 
απ' τη γλυκιά μας γή
και φθάνουν στην πατρίδα μας,
που τόσο τή θαυμάζουν,
κι εκτάσεις, όπως έμαθα,
μεγάλες αγοράζουν.

Ιδίως αγοράζουνε
στιίς θείες μας ακτές
πολύ μεγάλα κτήματα
κι΄εκτάσεις εκλεκτές,
αλλά και στα ενδότερα,
τουτέστι σε πεδιάδες
και γραφικά υψώματα,
πετούν πολλούς παράδες...
Τη δεκαετία του 1960 όπως και τη δεκαετία του 30..δεν τις άφησαν οι πολιτικές εξελίξεις να ανθίσουν τόσο όσο μπορούσαν...Τότε το παραδοσιακό  συναγωνίζονταν με το μοντέρνο, και είχαν και τα δύο ρεύματα να δώσουν πολλά....αλλά δεν πρόλαβαν να τα παντρέψουν..Οι νεανικές εξεγέρσεις και οι διεκδικήσεις ήταν χαρακτηριστικό των εποχών...αλλά το εμπόδιο των πολιτικών ανακατατάξεων ήταν εκεί..Αυτά κι άλλα πολλά....απαρτίζουν την ύλη των περιοδικών εκείνης της χρονολογικής περιόδου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θεσσαλονίκη,Μονή Βλατάδων.

Εικόνες από έναν πανέμορφο και πολύ αξιόλογο χώρο, έναν ακόμη πολιτισμικό και ιστορικό θησαυρό της χώρας μας.Τη Μονή Βλατάδων που πρόκειται ...