Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΡΟΣ ...ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ.

Τα βήματα ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ είναι ατελείωτα. Η ιστορία τους απίθανη με πολύ ενδιαφέρον.
ΜΑΡΙΑ ΚΙΟΥΡΙ ή Μαρία Σαλόμεα Σκλοντόβσκα όπως ήταν το πολωνικό της όνομα. Γεννήθηκε το 1867 και πέθανε το 1934. Ήταν Γαλλίδα με πολωνική καταγωγή και αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στη Σορβόνη. Μεγάλωσε στη Βαρσοβία με γονείς εκπαιδευτικούς.Η φυματίωση την ταλαιπώρησε πολύ, δεν της επέτρεπε τις αγκαλιές και τα φιλιά.
Το 1103 μαζί με δύο άλλους επιστήμονες πήρε βραβείο Νόμπελ στη φυσική, για την εργασία της στη ραδιενέργεια. Επίσης το 1911 πήρε βραβείο Νόμπελ στη χημεία για την ανακάλυψη του ραδίου. Απέκτησε πολλά διπλώματα. Αποτελεί την πρώτη επιστήμονα που κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ. Όπως κάθε προσωπικότητα που προοδεύει έτσι και τη Μαρί, την λοιδόρησαν....ο Αϊνστάιν όμως είχε πει για την Κιουρί "από όλους τους διάσημους είναι η μόνη που δεν ξιπάστηκε από τη δόξα".
 
ΓΚΑΝΤΙ. Έζησε από το 1869 -1948. Θεωρείται ο εμπνευστής της μη βίας. Οργάνωσε την αντίσταση κατά των ΄Αγγλων και συνέβαλε στην επίτευξη της ανεξαρτησίας της Ινδίας. Το Μάρτιο του 1930 ο Γκάντι διένυσε με τα πόδια την απόσταση των 388 χιλ. και έφτασε στον ωκεανό όπου μάζεψε συμβολικά λίγο αλάτι. Παρότρυνε τους Ινδούς να μποϊκοτάρουν τα αγγλικά ρούχα καθώς επίσης να γυρίσουν την πλάτη σε δικαστήρια, σχολεία, κρατικές υπηρεσίες...είχαν κουραστεί να πληρώνουν φόρο στους Άγγλους για το αλάτι. που το έπαιρναν από τις ακτές της Ινδίας.... Ήταν οπαδός της ανεξιθρησκείας και δολοφονήθηκε από έναν φανατικό Ινδουιστή. Όλα τα χρόνια παραμένει σύμβολο του ειρηνισμού.
ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ. Ήταν Γερμανίδα και έζησε από το 1871 -1919. Είναι μία από τις δύο μεγάλες μορφές της Ένωσης Σπάρτακος, που μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ήθελε να συνενώσει κάτω από τη σημαία της επανάστασης, τους εργάτες όλου του κόσμου. Δολοφονήθηκε στα 48 της χρόνια.
ΛΕΟΝ ΤΡΟΤΣΚΙ. Ο γνωστός Ρώσος που γεννήθηκε το 1879 και έζησε έως το 1940. Ίδρυσε τον Κόκκινο Στρατό, κατά την επανάσταση του 1917 από τους ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης έως την απέλασή του το 1929. Υπήρξε ο θεωρητικός της "διαρκούς και διεθνούς επανάστασης". Το τέλος της ζωής του επήλθε κατόπιν δολοφονίας.
ΜΑΡΣΕΛ ΝΤΙΣΑΝ. Έζησε από το 1887 - 1968. Ήταν Αμερικανός γαλλικής καταγωγής. Έφερε την επανάσταση στην τέχνη του 20 αι δηλώνοντας ότι οποιοδήποτε αντικείμενο που ήδη υπάρχει και το επιλέγει ο καλλιτέχνης, όπως το ουροδοχείο,  μπορεί να είναι έργο τέχνης και αποδεικνύοντας ότι η τέχνη είναι διαφορετική από την αισθητική μια εποχής.
ΤΟΜΑΣ ΣΑΝΚΑΡΑ. Γεννήθηκε το 1949 και έζησε έως το 1987. Ήταν αρχηγός του κράτους της Μπουρκίνα Φάσο. Οδηγούσε τη χώρα του σ' ένα δρόμο τον οποίο πολλοί ειδικά στα θέματα της Αφρικής θεωρούσαν πολύ θετικό, αλλά δολοφονήθηκε ....
ΜΑΡΤΙΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ.Έζησε από το 1929 -1968. Ήταν Αμερικανός. Ίσως η μεγαλύτερη μορφή του αγώνα για τα δικαιώματα και την ισότητα των Μαύρων στην αμερικανική κοινωνία. Η ομιλία του "Ι have a dream" είναι η πιο διάσημη της ιστορίας. Το 1964, λίγα χρόνια πριν από τη δολοφονία του, του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι!!
ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ. Αργεντινός που έζησε από το 1928 -1967. Πραγματικό είδωλο για εκατομμύρια ανθρώπους.Η παγκόσμια εικόνα του επαναστάτη. Ένας από τους ηγέτες της Κουβανικής επανάστασης μαζί με τον Φιντέλ Κάστρο. Υπάρχει ιδιαίτερο αφιέρωμα  στο ιστολόγιο.

Εύχομαι
σε μια κοινωνία πιο δίκαιη, με αξίες και ιδανικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

25η Μαρτίου 2024.Όμιλος Φιλίππων Ανδραβίδας "Ο Σπάρτακος".

  Όπως γνωρίζουν οι φίλοι μου, αυτός εδώ ο ιστότοπος αποτελεί για πολλά θέματα, αρχείο. Έτσι συμβαίνει και με τις δραστηριότητες του Ομίλου ...