Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Μετά το πέρας των Πανελληνίων.

Πριν λίγο καιρό οι μαθητές της Γ' Λυκείου διαγωνίστηκαν προκειμένου να εισαχθούν σε κάποιο Πανεπιστημιακό ή Τεχνολογικό Ίδρυμα. Ο αγώνας αυτός μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων αποτελεί τον πρώτο μεγάλο αγώνα τους, τουλάχιστον για τα παιδιά που δεν έχουν βιώσει άλλου είδους προβλήματα.
Μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων... Πολλά νέα παιδιά πετυχαίνουν όπως φαίνεται από τη βαθμολογία τον στόχο τους. Γέλια, δάκρυα συγκίνησης, όνειρα και σχέδια για την νέα φάση της ζωής τους, την ονομαζόμενη φοιτητική χρονική περίοδο ή φοιτητική ζωή. Είναι το στάδιο που ανοίγουν τα φτερά τους όπως τα νεογέννητα πουλιά πετούν απ' τη φωλιά τους... για να γνωρίσουν νέους ορίζοντες. Ανήκουν στο στάδιο της ενηλικίωσης, που απ' τη μια βλέπουν την ελευθερία τους και απ' την άλλη τις ευθύνες που πηγάζουν. Οι επιτυχόντες και οι γονείς αυτών εξέρχονται από την  αγχώδη περίοδο που προηγήθηκε όλα τα χρόνια. Σε κάποιες περιπτώσεις οι εκδηλώσεις της ικανοποίησης είναι υπερβολικές, έτσι ώστε να νομίζουν πως η ζωή των παιδιών απέκτησε την παντοτινή ευτυχία. Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε ποτέ και να θυμόμαστε πάντα πως το πρώτιστο αγαθό είναι η υγεία.Επίσης η ακεραιότητα του χαρακτήρα των παιδιών, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές παγίδες κατά τα φοιτητικά - νεανικά τους χρόνια τις οποίες αν έχουν οπλιστεί με τις κατάλληλες αρχές, θα παραβλέψουν. 
Η ευαίσθητη πλευρά γέρνει προς τους μη επιτυχόντες στις προαναφερόμενες εξετάσεις. Όταν λέμε αποτυχία εννοούμε το αποτέλεσμα μιας ενέργειάς μας, που δεν έχει αίσια έκβαση αλλά αντίθετη από αυτή που αναμέναμε. Είναι λογικό οι μαθητές που δεν πετυχαίνουν τον στόχο τους να διακατέχονται αυτόν τον καιρό από δυσάρεστα συναισθήματα που πολλές φορές δημιουργούν και σωματικά προβλήματα. Οι γονείς κι αυτοί επηρεάζονται και στενοχωριούνται. Πολλές φορές όλοι σκέφτονται τον κοινωνικό περίγυρο και ως εκ τούτου την αποτυχία στις εξετάσεις την παρουσιάζουν ως αρρώστια που έπεσε στο σπίτι. Για τους νέους που βρίσκονται στην εν λόγω κατάσταση, τα πιο συνηθισμένα συναισθήματα είναι η απογοήτευση, η πτώση της αυτοεκτίμησης και της πίστης στο εαυτό τους, η κατάθλιψη.Είναι αρκετά κάθε χρόνο τα παιδιά που επειδή δεν έγραψαν όπως ήθελαν, παρουσιάζουν άρνηση για τις κοινωνικές τους σχέσεις, κλείνονται στον εαυτό τους, αδιαφορούν για την εικόνα τους. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά ή συμπτώματα πρέπει σύντομα να αναστραφούν.Πολύ σπουδαίο ρόλο σε όλη την κατάσταση έχουν οι γονείς, οι οποίοι δεν πρέπει να συμμετέχουν σ' αυτό το είδος "πένθους" που νιώθουν τα παιδιά. Αντιθέτως πρέπει να τα ωθούν ώστε να βγαίνουν βόλτα, να συναντούν την παρέα τους και να συμμετέχουν στη χαρά του φίλου τους που πέτυχε. Αν τα συμπτώματα συνεχίζουν επιβάλλεται η επίσκεψη στον ψυχολόγο.Ακόμη και μια συνάντηση είναι ικανή για να τους λύσει απορίες που δεν μπορούν να λύσουν μόνα τους. Υπάρχουν παιδιά που δεν διάβασαν όσο έπρεπε και πνίγονται από τις τύψεις τους. Στην περίπτωση αυτή έχω να τους παρουσιάσω τους μαθητές που δίνουν για δεύτερη φορά και αριστεύουν αφού έχουν την άνεση να αφιερώσουν τον χρόνο μόνο για την προετοιμασία των εξετάσεων και όχι για τα υπόλοιπα σχολικά μαθήματα.
Σίγουρα η αποτυχία στις εξετάσεις δεν σημαίνει αποτυχία στη ζωή ούτε ανικανότητα για τις εκπαιδευτικές τους δυνατότητες. Μην ξεχνάτε πως πολλές φορές κάποιο εμπόδιο είναι η προστασία από κάτι σοβαρό, που δεν μπορούμε άμεσα να καταλάβουμε. Επίσης στη ζωή η κάθε είδους αποτυχία θα πρέπει να λειτουργεί ως έναρξη της προσπάθειάς μας με μεγαλύτερη δύναμη και όρεξη. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να επιτρέψετε  στην αδράνεια και στην απογοήτευση να σας ρίξουν το ηθικό. Ας κάνετε μια μικρή πνευματική αφιέρωση στους αριστούχους που έφυγαν χωρίς να προλάβουν να χαρούν τη ζωή τους. Στους νέους που για χρόνια βρίσκονται στην εντατική.



 Με πολλή αγάπη παιδιά σας δίνω συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας, ως ένας απλός πολίτης που στη ζωή έχει γνωρίσει τα χειρότερα και ίσως γι'αυτό έμαθε να εκτιμά τα απλά που κάνουν την ευτυχία.
Στους επιτυχόντες εύχομαι ολόψυχα για μια ζωή να μας χαρίζουν γέλιο και επιτυχίες! Στους αποτυχόντες να είναι οι επόμενοι επιτυχόντες!!Σε όλους να ακολουθούν στη ζωή τους αυτό που αγαπούν, να χαρακτηρίζονται από φιλαλληλία, να είναι απόμακροι από την αλαζονεία, να σέβονται τον εαυτό τους για να σέβονται τους γύρω τους!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θεσσαλονίκη,Μονή Βλατάδων.

Εικόνες από έναν πανέμορφο και πολύ αξιόλογο χώρο, έναν ακόμη πολιτισμικό και ιστορικό θησαυρό της χώρας μας.Τη Μονή Βλατάδων που πρόκειται ...