Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Τρανόν γιαγκίν σο Τσάμπασιν σπίτεα κι θ' απομένεν γιαρ γιαρ γιαρ....

19η ΜΑΪΟΥ ΗΜΕΡΑ ΜΙΑΣ ΘΛΙΒΕΡΟΤΑΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ.

Η ιστορική ημέρα μνήμης της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ.
ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Η φράση Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αναφέρεται στις σφαγές και τους εκτοπισμούς από το κίνημα των Νεότουρκων προς τους ελληνικούς πληθυσμούς της περιοχής του Πόντου.
Η πρώτη φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων ξεκινά το 1915 με τη μορφή μαζικών εκτοπισμών. Ολοκληρώθηκε το 1919 με τις πρώτες εκκαθαρίσεις των πληθυσμών. Επισήμως τα θύματα από το 1914 έως το 1922, ανέρχονται σε 353.000...και το αίμα τους βάφει κάθε άνοιξη κόκκινα τα λιβάδια. 353.000 χιλιάδες ψυχές που 100 περίπου χρόνια κάθε νύχτα το γοερό τους κλάμα το φέρνει ο ανοιξιάτικος αέρας...γιατί;;γιατί;; ηχούν στ' αυτιά κάθε αληθινού Έλληνα...γιατί δεν αντιστάθηκε κανείς στο τύραννο; γιατί δεν τιμωρήθηκαν;;;Όσα χρόνια κι αν περάσουν πάλι στο ανοιξιάτικο αεράκι θ' ακούγονται οι εκκλήσεις για δικαίωση.



Στον επίσημο αριθμό των θυμάτων, δεν συμπεριλαμβάνονται οι εκτοπισθέντες και οι βιαίως εξισλαμισθέντες. Ήταν στο ροδοχάραμα του 20ου αιώνα, οι τέχνες , τα γράμματα και οι επιχειρήσεις ολανθισμένα μα οι Αγαρηνοί δεν άντεχαν αυτή τη δόξα. Από την αρχή οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρότατο εθνικιστικό τους χαρακτήρα. Συστήνοντας τα πρώτα στρατόπεδα εξόντωσης στην Ιστορία, τα λεγόμενα "Αμελέ Ταμπουρού" προσπάθησαν να απομυζήσουν τους ελληνικούς πληθυσμούς από τα παραγωγικά στοιχεία τους. Οι άνδρες ηλικίας από 15 έως 48 ετών, ως αριθμός εκατοντάδες χιλιάδες, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οδηγήθηκαν στα βάθη της Μικράς Ασίας και κάτω από απερίγραπτα δύσκολες συνθήκες, αναγκάστηκαν να εργαστούν σκληρά μέχρι θανάτου.Υπολογίζεται ότι το 1918 περισσότεροι από 250.000 Έλληνες άνδρες είχαν χάσει τη ζωή τους στα τάγματα.



Στις 19 Μαΐου του 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα. Με την άφιξή του στον Πόντο κινητοποιεί μεγάλο αριθμό άτακτων Τσετών και τους ανάθεσε ουσιαστικά την ευθύνη της εκκαθάρισης του ελληνικού στοιχείου. Σημαντικότατο ρόλο στην τελική φάση του σχεδίου, έπαιξε ο Τοπάλ Οσμάν , ο οποίος ως νεαρός εργαζόταν σε ελληνικό ξυλουργείο. Λέγεται πως σε  μυστική συνάντηση με τον Κεμάλ είχε πει " Μην ανησυχείτε  στρατηγέ μου. Όλους αυτούς του Πόντιους Ρωμιούς θα τους περιποιηθώ έτσι, που θα πνιγούν όλοι τους μέσα στις σπηλιές, σαν τις γαϊδουρινές μέλισσες". Μερικά χρόνια αργότερα το 1923, ο Κεμάλ θα έδινε εντολή να κρεμαστεί το ακέφαλο πτώμα του Οσμάν στην είσοδο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.



Με πόνο ψυχής γράφω το αφιέρωμα. Ότι δεν είχε γίνει σε πέντε αιώνες σουλτανικής κυριαρχίας, έγινε σε πέντε χρόνια από τους Νεότουρκους. Μέσω των αρχείων των εκκλησιαστικών Αρχών, έως τον Δεκέμβριο του 1922, χρονιά που ολοκληρώθηκε τη τελική και σκληρότατη φάση της Γενοκτονίας, συνολικά 815 κοινότητες καταστράφηκαν ολοκληρωτικά, 1.174 εκκλησίες και 960 σχολεία κυριολεκτικά έγιναν στάχτη και πάνω από 300.000 άνδρες, γυναίκες, γέροι και παιδιά εξολοθρεύθηκαν με τραγικά απάνθρωπους τρόπους. 


Οι μαρτυρίες ανθρώπων που πέρασαν από γενιά σε γενιά μας κάνει να μην ξεχνάμε ποτέ...την τόσο άδικη συμπεριφορά των "Μεγάλων Δυνάμεων"προς τον βασανιστή αυτών των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων μας.



Θυμάμαι την ηλικιωμένη κυρία, η οποία πριν λίγο καιρό τραγούδησε στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, τον πόνο που της έχει μεταλαμπαδεύσει ο πατέρας της....Το πογκρόμ όπως λέει, στήθηκε υπό την καθοδήγηση του Τοπάλ Οσμάν, ο οποίος στη σκέψη των Ελλήνων είχε μείνει ως "αιμοσταγής διώκτης των χριστιανών".
Από τις μαρτυρίες της κ. Δ. Μουστοπούλου " Οι Τούρκοι μόλις έβλεπαν Έλληνα σήκωνα τα όπλα, σημάδευαν και πυροβολούσαν".Φιλούσαν τα χώματα όσοι Έλληνες κατάφερναν να πατήσουν σε στεριά.


Καλοσχεδιασμένο το έγκλημα από τους Τούρκους κατά των Ελλήνων. Ειδεχθές χωρίς αμφιβολία.Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν ήταν ότι πιο σκληρό έχει καταγράψει η ιστορία.
Από τα ιερότερα σύμβολα των Ποντίων η Παναγία η Σουμελά. Τι είδαν τα μάτια της; Καταστράφηκε ο ναός όπου βρισκόταν..αλλά αυτή άντεξε για να θυμίζει πάντα στους Έλληνες του Πόντου ότι θα είναι για πάντα μαζί τους...

Όποιος έχει αντικειμενική άποψη δεν μπορεί να διαψεύσει τα χιλιάδες πειστήρια. Είναι πικρό, κάποιοι να προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία..αντί τα πιο καίρια σημεία της να διδάσκονται στα σχολεία. Εύχομαι σε μια λαμπηδόνα εξ ύψιστης δυνάμεως που θα φωτίσει όλους τους μηδενιστές του Έθνους μας. Ουδέποτε θα σιγήσουν οι απανταχού Έλληνες, εάν δεν δικαιωθεί η μνήμη των προγόνων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θεσσαλονίκη,Μονή Βλατάδων.

Εικόνες από έναν πανέμορφο και πολύ αξιόλογο χώρο, έναν ακόμη πολιτισμικό και ιστορικό θησαυρό της χώρας μας.Τη Μονή Βλατάδων που πρόκειται ...