Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Aκρόπολη,μέσα από τα μάτια των περιηγητών.

Ακρόπολη Αθηνών. Ο βραχώδης λόφος που βρίσκεται στο κέντρο της σύγχρονης Αθήνας. Εκεί όπου βρισκόταν το σπουδαιότερο ιερό της αρχαίας πόλης, αφιερωμένο κυρίως στην Αθηνά, που ήταν η προστάτιδα θεά της πόλης. Ο λόφος ήταν κατοικημένος από την 3η χιλιετία π.Χ. Αποτελούσε φυσικό οχυρό με πλατιά επιφάνεια και υδάτινες πηγές στις πλαγιές του.

Με τον ιερό αυτό χώρο συνδέονται οι πιο σημαντικές εορτές, οι λατρείες της πόλης και κάποια καθοριστικά ιστορικά γεγονότα. Τα μνημεία της Ακρόπολης, αρμονικά συνδυασμένα με το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής, που εκφράζουν πρωτοποριακούς συσχετισμούς ρυθμών και τάσεων της κλασικής τέχνης και επηρέασαν την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία για πολλούς αιώνες αργότερα, γράφει η αρχαιολόγος κ. Ιωάννα Βενιέρη.








Ένα καφεδάκι οποιαδήποτε ώρα της μέρας στους πρόποδες του Ιερού Βράχου, αποτελεί ψυχική ανάταση και δροσιά αισιοδοξίας!
Επίσης η διαδρομή αυτή αποτελεί μια ευχάριστη νότα ψυχαγωγίας και μάθησης για τα παιδιά!

Από το βιβλίο ..."΄Εγραψαν για την Ακρόπολη 1850 -1950 "της
ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ
Διαβάζοντας τα κείμενα των επισκεπτών καταλαβαίνουμε γιατί αβίαστα χρησιμοποιούμε την έκφραση 'Ιερός  Βράχος" όταν αναφερόμαστε στην Ακρόπολη. Είναι ένας τόπος που έχει πραγματικά καθαγιαστεί όχι μόνον από την αρχέγονη θρησκευτική χρήση του , αλλά και από τον θαυμασμό και τον σεβασμό που του απονέμουν συνεχώς οι πολυάριθμοι επισκέπτες του μέσα στον χρόνο.
"Η Ακρόπολη....είναι ένα τόπος όπου η τελειότητα υπάρχει. Δεν υπάρχει δεύτερος...εδώ το ωραίο είναι η απόλυτη τιμιότητα. Ernest Renan, Γάλλος συγγραφέας, φιλόσοφος, κριτικός, ιστορικός.


"Ακρόπολη...Αλήθεια ειπωμένη μια φορά για πάντα". Camille Mauclair, Γάλλος συγγραφέας και κριτικός.
" Η εντύπωση που προξενεί ο Παρθενώνας είναι η αίσθηση μιας ανάλαφρης μεγαλοπρέπειας. Δεν μπορεί κανείς  κοιτάξει αυτό το υπέροχο οικοδόμημα και να μη νιώσει γαλήνη και ηρεμία στην ψυχή του...........Θα βρεθεί άραγε σε κάποιο άλλο σημείο της γης μνημείο που να συναγωνίζεται σε ομορφιά την Ακρόπολη της Αθήνας; Έχουν για μας χαθεί για πάντα τα θαύματα της τέχνης ή μήπως παρουσιαστεί κάποτε ένας δεύτερος Φειδίας που θα δώσει ξανά ζωή και πνοή στις άψυχες πέτρες;Hermann von Hettner, Γερμανός συγγραφέας, ιστορικός της φιλολογίας και της τέχνης.




"Ο ΒΡΑΧΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ σκίζει τον αέρα , υψώνει τον όγκο του πάνω απ' την πόλη, σαν ένα μεγάλο ακίνητο κύμα, με τις κιτρινωπές κολόνες του Παρθενώνα να πατούν στέρεα πάνω του.Οι κιτρινωπές κολόνες του Παρθενώνα διακρίνονται όλες τις ώρες της μέρας στέρεα ριζωμένες στο βράχο της Ακρόπολης..........ο Παρθενώνας είναι πραγματικά εκπληκτικός  μέσα στη σιωπηλή ηρεμία του, που είναι τόσο σφριγηλή ώστε, αντί για παρακμασμένος, να φαντάζει ο Παρθενώνας, από τον κόσμο ολόκληρο, διαρκέστερος".Virgiνia Woolf, Αγγλίδα, συγγραφέας και κριτικός.



Η σημαία κυματίζει στον Ιερό Βράχο. Χιλιάδες τουρίστες φωτογραφίζονται κάθε χρόνο. Εκεί που κατά τη διάρκεια της κατοχής δύο νέοι κατέβαζαν τη γερμανική σημαία..εκεί που ένας άλλος νέος είχε προηγηθεί με την αυτοχειρία του, η οποία δεν πρέπει ποτέ να σβήσει από κάθε ελληνική ψυχή. Είναι εκείνος ο νέος που δεν δέχθηκε να παραδώσει το ιερό μας σύμβολο στους Γερμανούς κατακτητές και βουρκωμένος, τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο τυλίχτηκε με τη γαλανόλευκη και έπεσε από το Βράχο.

Οι γνώσεις μας, η αγάπη μας καθώς επίσης και προσπάθεια διατήρησης, για τους ιστορικούς θησαυρούς της πατρίδας μας επιβάλλεται να μεταλαμπαδευτούν στις νέες γενιές, ιδιαιτέρως σήμερα ......Βρίσκομαι συχνά στον ευλογημένο αυτόν τόπο και διαπιστώνω ότι οι τουρίστες από άλλες χώρες του πλανήτη γνωρίζουν την ιστορία, τη μυθολογία ότι αφορά το σημείο που επισκέπτονται, αντίθετα με την πλειονότητα από εμάς που δυστυχώς...δεν γνωρίζουμε ούτε τα βασικά!
 

 

2 σχόλια:

Θεσσαλονίκη,Μονή Βλατάδων.

Εικόνες από έναν πανέμορφο και πολύ αξιόλογο χώρο, έναν ακόμη πολιτισμικό και ιστορικό θησαυρό της χώρας μας.Τη Μονή Βλατάδων που πρόκειται ...