Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Το 3ο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος στην ψυχική υγεία.

Ένα μεγάλο αγκάθι σε πολλούς ανθρώπους δημιουργούν οι διαταραχές προσωπικότητας. Γενικά οι διαταραχές παρουσιάζονται όταν οι άνθρωποι αδυνατούν, να διαχειριστούν τις στρεσογόνες καταστάσεις. Η δυσκολία παρουσιάζεται σε όλους τους τομείς της ζωής ( διαπροσωπικές σχέσεις, εργασιακό περιβάλλον, διασκέδαση, οικογενειακό περιβάλλον) αφού παντού μπορεί να αισθανθούμε άγχος ή στρες. Οι διαταραχές παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία όπως σχιζοειδής διαταραχή προσωπικότητας, σχιζότυπη, παρανοειδής, οριακή, αντικοινωνική, ναρκισσιστική και διάφορες άλλες μορφές.


Συνήθως τα διαταραγμένα άτομα καλλιεργούν μοναχισμό σε μορφή εγωπαθητικότητας με αποτέλεσμα να αποδίδουν όλα τους τα προβλήματα στους άλλους. Σπάνια θα δεχτούν τα λάθη τους και συνήθως αν κάποιος προσπαθήσει να τους κάνει να σκεφτούν αντικειμενικά, παρουσιάζουν επιθετικές τάσεις. Κάπως έτσι ξεκινάνε τα χαρακτηριστικά των λεγόμενων "χειριστικών τύπων"....Είναι μεγάλη υπόθεση για να έχουμε ισορροπημένες  σχέσεις να νιώθουμε εμείς καλά, να μπορούμε να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και να έχουμε την άνεση  να συστηνόμαστε ευθέως όπως είμαστε , δίχως ταμπού για τα εξωτερικά χαρακτηριστικά μας, το επίπεδο της εκπαιδευτικής ή οικονομικής μας κατάστασης κ.αλ. Δυστυχώς όμως, σ' ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, τα άτομα λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους στις ανθρώπινες σχέσεις τους,  που μόνο ευθεία στάση και εμπιστοσύνη δεν εμφανίζουν. Επί μονίμου βάσεως σκέφτονται το προσωπικό τους συμφέρον, δεν τους ενδιαφέρει η συμπεριφορά τους προς τους άλλους (έλλειψη σεβασμού) και προσπαθούν να κρύψουν την ανασφάλειά τους πίσω από ένα ψεύτικο ύφος αυτοπεποίθησης, μια μάσκα άνεσης!!



Τα χειριστικά άτομα για τα οποία γίνεται λόγος, προσπαθούν να πείσουν τον ευατό τους ότι είναι ανώτερα από όλους τους άλλους και βρίσκονται συνεχώς σε μια διαδικασία αναζήτησης ανθρώπων που θα τους ανέχονται...απλά γιατί επιθυμούν να χειρίζονται όλους και όλα.
Είναι οι ανθρώπινοι τύποι που στο χειρότερο παράπτωμα να πέσουν, δεν θα το αποδεχτούν ποτέ, αλλά θα προσπαθούν να το μεταφέρουν σε κάποιον ή κάποιους άλλους. Μεγάλη ικανοποίησή τους είναι να κάνουν τους άλλους να νιώθουν ενοχές γι 'αυτό και εντοπίζουν το αδύνατο σημείο των συνανθρώπων τους.
Δείχνει προθυμία να αναλάβει κάτι...αλλά ποτέ δεν θα το διεκπεραιώσει και έχει τη μόνιμη δικαιολογία πως το ξέχασε.
Δεν μπαίνουν ποτέ στη διαδικασία της ενσυναίσθησης γιατί θέλουν να λένε συνεχώς πως το δικό τους πρόβλημα στη δεδομένη στιγμή είναι το μεγαλύτερο όλων. Όταν προσπαθήσεις να τους πεις πως δεν είναι έτσι οι καταστάσεις, τότε εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά. Γενικά η άμυνά τους αντί να καλλιεργήσουν κάποιες αρχές που διέπουν το ανθρώπινο γένος, είναι να παρουσιάζουν μεθόδους εκφοβισμού με δυνατή φωνή και βρισιές ή και να δείχνουν πόσο άνετα μπορούν να χειροδικήσουν. Είναι οι τύποι που νιώθουν τόσο βαθύ σκοτάδι στον εσωτερικό τους κόσμο και προσπαθούν να στρέψουν όλα τα βλέμματα πάνω τους με κάθε τρόπο. Όταν θέλουν να αποφύγουν κάποια κατάσταση ποτέ δεν θα μιλήσουν ευθέως αλλά θα προσπαθήσουν με υπεκφυγές..να πετύχουν την έξοδό τους.. Βρίσκουν πάντοτε αιτιολογία για να τους κατηγορούν όλους καθώς επίσης η ζωή τους κυλά με ασταμάτητα ψέματα. Επίσης αποφεύγουν την εργασία και συνεχώς βρίσκουν μη κατάλληλες τις συνθήκες.
Διαρκώς αναζητούν ευαίσθητους ανθρώπους για να τους πιάσουν στα δίχτυα τους πάντα με σκοπό την εκμετάλλευση. Όταν νιώσουν ότι γίνονται αντιληπτοί , προχωράνε στην αναζήτηση άλλου "θύματος' αφού πρώτα  κατηγορούν το προηγούμενο θύμα. Σε νέο κοινωνικό περιβάλλον δείχνουν πολύ ευγενική και χαρούμενη εμφάνιση - διάθεση, έως ότου καταφέρουν να αποσπάσουν οποιοδήποτε είδος βοήθειας. Χαίρονται όταν διαλύουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι ειδικοί, μας συμβουλεύουν να προσέχουμε αυτούς τους τύπους ανθρώπων, καθόσον είναι βλαβεροί για τις ανθρώπινες σχέσεις. Ακούγεται σκληρό να πούμε πως πρέπει να αποφεύγουμε κάποιους ανθρώπους όμως σ' αυτήν την περίπτωση..είναι η μόνη λύση...οι χειριστικοί τύποι μπορεί να ξεκινήσουν τα πρώτα βήματα της ψυχοθεραπείας, την οποία σύντομα θα παρατήσουν γιατί δεν επιθυμούν να μπουν σε όρια..έτσι η συναναστροφή μαζί τους είναι δύσκολη, δεν είναι αμοιβαία όπως όλες οι σχέσεις, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα με τους άλλους...

 Τα γραφόμενα αποτελούν ύλη από 6μηνο σεμινάριο, που παρακολούθησα για το συγκεκριμένο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θεσσαλονίκη,Μονή Βλατάδων.

Εικόνες από έναν πανέμορφο και πολύ αξιόλογο χώρο, έναν ακόμη πολιτισμικό και ιστορικό θησαυρό της χώρας μας.Τη Μονή Βλατάδων που πρόκειται ...