Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Μάιος ως "Μήνας Ψυχικής Υγείας" Μέρος 2ο.

 
 
 Το αφιέρωμα στην ψυχική υγεία συνεχίζεται με μια αναφορά στην πάθηση της σχιζοφρένειας. Αυτή τη μορφή ψυχοπάθειας που σε κάποιους εμφανίζεται ξαφνικά και σε άλλους κατόπιν ενδείξεων που δεν έτυχε να εμπνεύσουν ανησυχία στους ίδιους ή στο οικείο περιβάλλον. 
Λίγες ιστορικές πληροφορίες
Πολλοί μελετητές υποστηρίζουν πως η ψυχανάλυση είχε ξεκινήσει από την Αρχαία Ελλάδα.
Ο Επίκουρος από τη Σάμο (341-270 π.Χ.) αναφέρει ότι εκ φύσεως ο άνθρωπος έχει την τάση να αποφεύγει ότι του προκαλεί σωματικό ή ψυχολογικό πόνο και να αναζητεί την ευχαρίστηση που είναι ο αυτοσκοπός της ζωής του. Ο Επίκουρος, πριν τον Φρόιντ, εισάγει την ψυχιατρική έννοια της ηδονής. Έτσι, ηδονή δεν είναι μόνον οι σωματικές και οι υλικές απολαύσεις, αλλά και αυτό που ανέφερε ο Επίκουρος.Ο Επίκουρος ανέφερε, επίσης, ότι το λογικό μέρος του ανθρώπου καταπολεμά τον φόβο και τις ψυχικές συγκρούσεις που όπως είπε τις προκαλεί κάθε κατάσταση που αφαιρεί από τον άνθρωπο την ευχαρίστηση, δηλαδή η καταπίεση της ηδονής. Άρα, ο Επίκουρος εισάγει την έννοια των μηχανισμών άμυνας του Εγώ, εναντίον του αλόγου πρωτόγονου μέρους της ψυχής που την καταπιέζει, την ``μαστιγώνει΄΄!!!
Είναι δυνατόν να μην φροντίζουμε για την ψυχή μας...που αποτελεί την κύρια  πόρτα της ζωής;;;
 
 
 Στις συναντήσεις με τους ειδικούς, ξετυλίγεται η ανέμη της βάσης ή της απαρχής της προαναφερόμενης πάθησης. Πολλές φορές η λήψη ιστορικού από τους ασθενείς καταλαμβάνει μεγάλο χρονικό διάστημα. Εκεί όμως που το ενδιαφέρον των επιστημόνων βρίσκει σπουδαίες πληροφορίες ώστε να έχουν μια σαφή εικόνα  για τον άνθρωπο που θα περιθάλψουν , είναι στη συζήτηση με την οικογένεια ή το φιλικό χώρο του ασθενούς. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όλοι παρατηρούσαν περίεργα σημάδια στη συμπεριφορά του ανθρώπου τους, αλλά δεν ήξεραν γιατί, όταν αστραπιαία πέρναγε από τη σκέψη η πιθανότητα ψυχικής αστάθειας την έδιωχναν μπροστά στο φόβο του κοινωνικού στιγματισμού και παρόμοιων σκέψεων.

Κάποια από τα στοιχεία που αποτελούν ενδείξεις περί σχιζοφρένειας είναι η απομόνωση του ατόμου, η υπερβολική εχθρότητα και καχυποψία, η παραμέληση της ατομικής υγιεινής, το γέλιο ή το κλάμα σε άσχετο χρόνο, ο υπερβολικός ύπνος ή η υπερβολική αυπνία, η  επιθετική αντίδραση στην κριτική των άλλων, οι παράλογες δηλώσεις, η συνεχής αλλαγή γνώμης. Είναι πολλές καταστάσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αυτά τα σημάδια και όχι μόνο η σχιζοφρένεια. Όταν τα σημάδια είναι έντονα και συνεχή, η συμβουλή ενός ειδικού θα μας βοηθήσει να διευκρινίσουμε την κατάσταση. Αν πρόκειται περί σχιζοφρένειας ή  άλλη μορφής ψυχασθένειας η θεραπεία θα βοηθήσει καταλυτικά στην αντιμετώπισή τους. Σε περίπτωση που δεν αναζητήσουμε σύντομα την συμβουλή του ειδικού,  ίσως να  είναι αργά για να σταματήσει σε πρώιμο στάδιο η ασθένεια.


Κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα στην ζωή του, ακόμη και αυτοί που πιστεύουμε πως τα έχουν όλα λυμένα...όπως συνηθίζεται να λέγεται, μπορεί να υποφέρουν από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Το σπουδαίο είναι να είμαστε συμβιβασμένοι με την ιδέα κάποιας επίσκεψης σε ειδικό της ψυχικής υγείας αν παραστεί ανάγκη, όπως κάνουμε με τους ειδικούς στα οργανικά προβλήματα. Είμαστε υπεύθυνοι για τη φροντίδα της ψυχής μας καθώς και του σώματός μας. Ανεύθυνος είναι μόνο ο άνθρωπος που βρίσκεται σε κατάσταση κάποιας κρίσης και έχει ξεφύγει της λογικής. Τότε τα κοντινότερα σ' αυτόν πρόσωπα πρέπει να τον φροντίσουν. Όσο πιο γρήγορα πηγαίνουμε στον κατάλληλο γιατρό, τόσο καλύτερη εξέλιξη θα έχουν τα προβλήματά μας.
Εύχομαι σε όλους που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους δύσκολες καταστάσεις, να οδηγούνται σύντομα στο δρόμο της επιστήμης, έτσι ώστε να νιώσουν τη σιγουριά της βάρκας στο λιμάνι.
Τα στοιχεία ανήκουν σε προσωπικές σημειώσεις από 4μηνο σεμινάριο και οι φωτογραφίες στην προσωπική μου συλλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θεσσαλονίκη,Μονή Βλατάδων.

Εικόνες από έναν πανέμορφο και πολύ αξιόλογο χώρο, έναν ακόμη πολιτισμικό και ιστορικό θησαυρό της χώρας μας.Τη Μονή Βλατάδων που πρόκειται ...