Κυριακή 3 Απριλίου 2016

O Σταυρός της λύπης και της χαράς.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως ή Σταυροπροσκύνησης, ονομάζεται η τρίτη Κυριακή των νηστειών. Στους ναούς μετά την Δοξολογία στον όρθρο, μεταφέρεται ο Σταυρός υπό μορφή λιτανείας, συνήθως στο κέντρο του ναού και παραμένει εκεί όλη  την εβδομάδα ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί η προσκύνησή του μετά το τέλος κάθε ακολουθίας.
Γνωστή μορφή του σταυρού είναι ο Σταυρός των Αγίων Παθών όπου ποτίστηκε με το αίμα του Θεανθρώπου. Έτσι συνηθίζουμε να λέμε οι άνθρωποι μεταξύ μας, ο καθένας σηκώνει τον δικό του σταυρό, έκφραση που επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο στις μέρες μας που η ανθρωπότητα καθημερινά αιμορραγεί, στους κυριότερους τομείς, μεταφορικά και πραγματικά. Το καθημερινό ανθρώπινο αίμα προκαλεί αβάσταχτο πόνο, ανεξάρτητα από το χρώμα και τα πιστεύω των ανθρώπων που προέρχεται. Ο σταυρός εκτός της εικόνας του πόνου και του συνεχή αγώνα , έχει και την Λαμπρή εικόνα, αυτή της Αναστάσιμης Χαράς που ουσιαστικά όλοι προσμένουμε.
Ο Σταυρός είναι και σύμβολο δύναμης.
Εύχομαι του καθενός ο σταυρός να οδηγεί στη χαρά και την ευδαιμονία. Στους ορθοδόξους με το καλό να συμπορευτούμε έως την Ανάσταση του Κυρίου και να μην ξεχνάμε πως η προσευχή δεν έχει όρια ...προσευχόμαστε όλοι για όλους, όπως έκαναν οι Άγιοι Γέροντες στην έρημο, όπως εξακολουθούν να κάνουν και σήμερα οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας που είναι πνευματικά φτασμένοι ψηλά, όπως πάνω απ' όλα και όλους μας έπραξε ο Χριστός. Επίσης ο αγώνας μας γενικά δεν έχει τέλος, αρκεί να γίνεται με θεμιτά μέσα και να αποσκοπεί σε ευάρεστες πράξεις. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε για όλη στην ανθρωπότητα. 

Για φέτος - 2024- η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως είναι η αυριανή, 7 Απριλίου.
 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θεσσαλονίκη,Μονή Βλατάδων.

Εικόνες από έναν πανέμορφο και πολύ αξιόλογο χώρο, έναν ακόμη πολιτισμικό και ιστορικό θησαυρό της χώρας μας.Τη Μονή Βλατάδων που πρόκειται ...