Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Η Κυλλήνη στη διαδρομή της Ολυμπιακής φλόγας.

Mε χαρά πληροφορήθηκα μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Κυλλήνης (Γλαρέντζας) κ. Δήμητρας Φιτσάλου , πως η Κυλλήνη αποτελεί σημείο αναφοράς κατά τη διαδρομή της Ολυμπιακής φλόγας. Συγκεκριμένα την Πέμπτη, στις 21 Απριλίου κι ώρα 15:45 η Ολυμπιακή Φλόγα θα αφιχθεί στο όμορφο παραλιακό χωριό. Οι στιγμές εκείνες θα είναι μοναδικές όχι μόνο επειδή κανείς δεν ξέρει τι θα συμβαίνει μετά από 4 χρόνια, αλλά γιατί σήμερα, περισσότερο από ποτέ η Ελλάδα έχει ανάγκη από ανθρώπους που αγκαλιάζουν και σέβονται την ιστορία της, που υποστηρίζουν αυτά, τα οποία για χιλιάδες έτη την κάνουν ξεχωριστή. Η ανακοίνωση της
κ. Φιτσάλου αποτελεί πρόσκληση προς όλους, ώστε με την παρουσία τους να στηρίξουν τον τόπο μας, να απολαύσουν το μεγαλείο.. σχηματίζοντας στο μυαλό τους εικόνες από τις στιγμές που η Χώρα και η Ηλεία μεγαλουργούσε. Προσωπικά σας παροτρύνω να παρευρεθείτε όλοι όσοι μπορείτε, τροποποιώντας το πρόγραμμά σας, αφήνοντας μακριά κάθε  προσωπική διαφορά , απομακρύνοντας κάθε πολιτικοποιημένη σκέψη. Η Ολυμπιακή φλόγα δεν είναι απλά μια λάμψη που κάθε τέσσερα χρόνια ταξιδεύει στον κόσμο. Είναι το σύμβολο των ηθικών αρχών, της δικαιοσύνης, της ειρήνης, της ευγενούς άμιλλας, του "εμείς",της αρχαιότητας που για τόσους αιώνες παραμένει ως άσβεστη λαμπηδόνα.
Εύχομαι καλή επιτυχία στην κ. Φιτσάλου ως Πρόεδρο της Κυλλήνης, καθώς επίσης και στους αρμοδίους του Δήμου Ανδραβίδας -Κυλλήνης. Εύχομαι επίσης οι παρευρισκόμενοι να δώσουν ό,τι καλύτερο διαθέτουν από την πλευρά τους, προκειμένου η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Κυλλήνη να αποτελέσει άλλη μια ιστορική στιγμή για τον τόπο. Σε τέτοιες στιγμές μεγαλείων επιβάλλεται όλοι να γίνουν αρωγοί προς την υλοποίηση της γιορτής της υποδοχής!!



 
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
Η Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται στο Νομό Ηλείας, στην Πελοπόννησο. Είναι ένας τόπος σπάνιας ομορφιάς, γνωστός σ' όλο τον κόσμο για τη βαρύτητα που φέρει από τα αρχαία χρόνια. Αποτελεί το σπουδαιότερο ιερό που ήταν αφιερωμένο στο Δία για την Αρχαία Ελλάδα.Η αφετηρία των Ολυμπιακών αγώνων σημειώνεται κατά το 776 π.Χ και γίνονταν κάθε 4 χρόνια. Ομόφωνη γνώμη για την έναρξή τους δεν υπάρχει. Ένα ενδεχόμενο είναι ότι ο Δίας αγωνιζόμενος με τον πατέρα του τον Κρόνο, τον νίκησε και του πήρε το θρόνο των Θεών.Έτσι ως μνήμη της νίκης, καθιέρωσε τους Ολυμπιακούς αγώνες.




 

ΚΥΛΛΗΝΗ ή ΓΛΑΡΕΝΤΖΑ κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας.
Η Κυλλήνη κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή και αναφέρεται στην Ιλιάδα του Ομήρου. Η Αρχαία Κυλλήνη ή Γλαρέντζα ( στην ιστοριογραφία αναφέρονται κι άλλες ονομασίες όπως Γραρέντζα, Κλαρέντζα, Κλαρέντσα, Κλορένστια και Κιοφέντσα) αποτελούσε το σημαντικότερο λιμάνι καθώς ήταν η κύρια είσοδος προς την Αρχαία Ήλιδα, που ήταν διοργανώτρια των Ολυμπιακών αγώνων. Επίσης ήταν το επίνειο της πρωτεύουσας του πριγκιπάτου της Αχαΐας, της Ανδραβίδας και χτίστηκε από τους Βιλλεαρδουίνους.Το λιμάνι καθώς και το κάστρο της Γλαρέντζας υποστηριζόταν από το μεγαλοπρεπές φρούριο Χλεμούτσι.




ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2016
Όπως είναι γνωστό οι Ολυμπιακοί Αγώνες για έτος που διανύουμε, θα διεξαχθούν στο Ρίο της Βραζιλίας. Η τελετή της αφής της Ολυμπιακής φλόγας θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα καθιερωμένα αλλά και τη λογική!! στην Αρχαία Ολυμπία, την 21 του τρέχοντος μηνός, ημέρα Πέμπτη.Η λαμπαδηδρομία στο ελληνικό έδαφος θα έχει διάρκεια 7 ημέρες και την 27 Απριλίου σε ειδική τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, θα παραδοθεί στην Οργανωτική Επιτροπή του "ΡΙΟ 2016" προκειμένου να ταξιδέψει στη μακρινή Βραζιλία που θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.



Η βιβλιογραφία προέρχεται από παλιές ιστορικές εκδόσεις του 1965.Οι φωτογραφίες της Αρχαίας Ολυμπίας από την προσωπική μου συλλογή, της τελετής της αφής καθώς επίσης της Κυλλήνης από διαδικτυακές πηγές.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θεσσαλονίκη,Μονή Βλατάδων.

Εικόνες από έναν πανέμορφο και πολύ αξιόλογο χώρο, έναν ακόμη πολιτισμικό και ιστορικό θησαυρό της χώρας μας.Τη Μονή Βλατάδων που πρόκειται ...